Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis op de Veluwe en heeft u interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Dan is een bezoek aan Het Verscholen Dorp bij Nunspeet de moeite waard.
Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers. In de bossen ten zuiden van Nunspeet werd tijdens deze schuilplaats gebouwd. Het Verscholen dorp, ook wel ‘Pas-Opkamp’ of Geheime Dorp genaamd, bestond uit 9 hutten, die in een zeer dicht bos van jonge dennen stonden.
Ze waren volledig aan het oog onttrokken en in de periode februari 1943 tot oktober 1944 hebben hier bijna 100 mensen een veilige schuilplaats gevonden. Het waren vooral vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort. Daarbij ging het om jonge mannen die verplicht waren voor de Duitse bezetter te werken, joodse families en gestrande piloten. De bekendste bewoner was Godfried Bomans.
Het kamp was een initiatief van de jurist Von Baumhauer uit Vierhouten. De schuilhutten waren gebouwd door een lokale aannemer. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS'ers of die in het bos aan het jagen waren.
Er waren op dat moment 86 onderduikers in het Verscholen Dorp aanwezig. Een groot deel wist te ontkomen, maar 16 van hen werd gefusilleerd.
Ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers is in 1995 een gedenksteen aan de Tongerenseweg geplaatst. Ook zijn drie hutten nagebouwd. U vindt de hutten en de gedenksteen aan de voor auto’s doodlopende Pas-Opweg. Vanuit Vierhouten staat de locatie met borden aangegeven.
In de receptie van hotel De Vossenberg in Vierhouten is een expositie ingericht over het Verscholen Dorp.